I vendosur në bregun  e Mesdheut, Aleksandria është qyteti i dytë më i madh në Egjipt.
Qyteti është i famshëm për plazhet publike, gamën e madhe të hoteleve të lira dhe të shtrenjta, si dhe apartamente me qira të lira, gjëra që kanë bërë qytetin një destinacion të përballueshëm për turizmin e brendshëm.
 
Në kohët e lashta, Aleksandria ishte një nga qytetet më të famshëm në botë. U themelua rreth një qyteti të vogël faraonik në vitin  331 para Krishtit nga Aleksandri i Madh. Ishte kryeqendër e  Egjiptit për afro një mijë vjet, deri në pushtimin mysliman të Egjiptit në vitin 641, kur një kryeqendër e re u krijua në Fustat (më vonë në Kajro).
 
Aleksandri ishte i njohur për shkak të Farit, një nga shtatë mrekullitë e botës e lashtë, bibliotekës më të madhe në botën e lashtë, si edhe  katakombeve  Kom el Shoqafa, një nga të Shtatë mrekullitë e Mesjetës. 
 
Gërmimet arkeologjike  detare në portin e  Aleksandrisë, më 1994-ën, kanë zbuluar  detaje  se  para mbërritjes së Aleksandrit, aty ka ekzistuar një qytet i  quajtur Rakotis, edhe gjatë dinastisë Ptolemeut.

Nga fundi i shekullit të 19, u bë një qendër e madhe e industrisë ndërkombëtare të anijeve dhe një nga qendrat tregtare më të rëndësishme në botë, të dyja sepse përfituar nga lidhja me rrugë tokësore e lehtë midis Detit Mesdhe dhe Detit të Kuq, dhe tregtia fitimprurëse në pambuku egjiptian.